O co při fermentaci vlastně jde...

... o přeměnu ovocných cukrů na alkohol za pomocí kvasinek.

Fermentace /kvašení/ ovoce patří ke třem nejdůležitějším činnostem při výrobě pálenek

1. výběr ovoce

2. fermentace

3. destilace

Tento proces je velmi zásadní v tom, jak kvalitní pálenka bude. Nicméně je často opomíjený. Málo kde se dočtete nějaké podrobnosti. Většinou je mediálně zažité pálenky = destilace. To je sice také pravda, ale destilace je až finální část výroby...

Pokud se při fermentaci vše udělá dobře, tato nenápadná činnost se výrazně pozitivně projeví v kvalitě výsledn...

Krátký článek o tom jak sklizeň malin probíhá - délka čtení 3 minuty

1. VŠE ZAČÍNÁ V SADU

Je to tak, kvalitu pálenky dělá především ovoce, které použijete na její výrobu.

2. SADY V KRÁSNÉ PŘÍRODĚ

O úrodě a kvalitě malin rozhoduje místo, kde se sad nachází. Ideálně uprostřed přírody s řádky situovanými sever - jih. Tento sad se nachází na severní Moravě blízko Opavy. Maliny jsou zde pěstovány v režimu BIO.

3. VELKÁ PÉČE O ÚRODU

Aby se dílo tedy úroda vydařila, vyžaduje vše velkou péči a dřinu. Vyžínání trávy, okopávání, hnojení, zalévání, vystřihávání, vyvazování,.... 

4. PRA...

09.05.2019

Koncem dubna vyšel článek v celostátním  magazínu ego! Hospodářských novin, kde malinovici Martenz degustoval Alex Mikšovic. Přečtěte co si o malinovici myslí uznávaný gastronomický odborník, emeritní šéfbarman, zakladatel barmanské školy Rudolfa Slavíka a autor několika odborných "barmanských" knih.

Tento text je převzatý z magazínu ego! číslo 17
Magazín Hospodářských novin

text: Alex Mikšovic

Někdo mi ji ohlásil telefonem tak dávno, že už jsem s ní nepočítal. A pak se najednou ocitla v mé kanceláři zahalena v šarlatovém pláštíku, kolem krku místo perel smyčku z pr...

Malinovice MARTENZ je vyrobená pouze z malin. Proto maximálně záleží na jejich kvalitě.

Pěstování kvalitních malin, ač se to nezdá, není úplně jednoduché. Maliník je náročný na půdu /středně těžká/, která musí být bohatá na organické živiny. Umístění maliníku je ideální na slunném /ne větrném/ místě s orientací řádků od severu na jih. A pak je maliník poměrně náročný na vodu. Proto v dnešních podmínkách již nelze jinak, než používat umělé zavlažování. 

Pokud se vše udělá dobře a poctivě, vrátí se vše v šťavnatých a chuťově aromatických malinách.

Sběr malin...

Máte rádi pálenky? Pokud ano ...často nastává otázka, jak rozpoznat kvalitu pálenky, kterou kupujete nebo jste dostali jako dárek? Na to se pokusím odpovědět v tomto krátkém článku.

V zásadě je to stejné jako s kterýmkoliv jiným druhem alkoholu. Vždy se vyrábí v několika kvalitativních úrovních. Tak například RUM - od Tuzemáku, který vlastně rum není /není vyroben z cukrové třtiny/ přes průmyslové rumy, které jsou doslazovány a dobarvovány až po velmi kvalitní rumy, které zrály v sudech několik let.

Ale nyní k pálenkám, které jsou pro Evropu tolik typické a jejich výrob...

K nejčastějším dotazům od zákazníků patří dotazy ohledně teploty. Jaká teplota je nejvhodnější ke konzumaci pálenek?

Pokusím se, doufám zajímavě odpovědět. Nejprve začnu krátkým příběhem z mého dospívání. Někdy v mých 18+ jsme s kamarády začali "častěji" pít pálenky. Velkou módou tehdy bylo i kvalitní slivovici dát před konzumací do mrazáku. Takto téměř zmrazená pálenka krásně pomalu vytékala z lahve do skleniček, což se nám moc líbilo. Po vypití skleničky projela krkem jakoby kostka ledu ...tzn celkově nic nebylo cítit, nic nechutnalo ... a my jsme si m...

Please reload

Nejnovější příspěvky
Please reload

Archiv
Please reload