Často kladené otázky

Je malinovice Martenz opravdu pouze z Malin?


Ano, malinovice Martenz je vyrobená pouze kvašením /fermentací/ čerstvých a dozrálých malin. Na každou láhev 0,5l je třeba 7kg malin.




Proč některé konkurenční značky prodávají malinovici levněji?


Ano! Je pravda, že některé značky prodávají malinovici levněji. Je to dáno těmito skutečnostmi:

  1. Levnější pálenky jsou většinou tzv "maceráty" - jednoduchý způsob výroby.
  2. Macerát vzniká louhováním ovoce /malin/ v chuťově neutrálním alkoholu.
  3. Alkohohol u macerátu je vyroben např z obilí.
  4. Proto malinový macerát má odlišnou chuť oproti tradiční pálence.
Pro výrobu macerátu stačí zlomek malin cca 0,5kg na lahev. Naproti tomu malinovice Martenz je vyrobená ze cca 7kg malin. Jsme jediná firma na Moravě, která vyrábí malinovici tradičním způsobem - pálením malinového kvasu.




Jak malinovice chutná?


Pro malinovici je typická chuť pálenky, jak ji znáte například u slivovice. Na jazyku se rozvine typická chuť malin. I po polknutí doušku pálenky máte pocit, že jste právě chutnali čerstvou malinu.




Co když mi malinovice nebude chutnat?


Malinovici degustovalo již velký počet milovníků pálenek. Zatím jsme se nesetkali s tím, že by někomu nechutnala. Ženy více preferují malinovici Silver /je jemnější/ a muži VIP GOLD /je o něco ostřejší/.




Jaká je dodací doba a platební podmínky?


Dodací doba je do 5ti pracovních dnů od objednávky. Pálenka je zabalená nárazuvzdorně v kartonku a předána České poště. Využíváme službu "Balík na poštu". Vy dostanete informaci o vyzvednutí na mail a sms. Balík na poštu umožňuje vyzvednout si zásilku v době, kdy to Vám vyhovuje. Platba je možná výhradně na dobírku.




Jaký je rozdíl mezi malinovicí Silver a Gold VIP?


Rozdíly mezi malinovicí Silver a Gold VIP jsou v zásadě čtyři.

Na výrobu Goldu VIP je třeba více malin cca 7kg oproti Silveru 5,5Kg
1) Délka kvašení. První rozdíl je v délce kvašení malin. GOLD kvasí při nižší teplotě, proto celkový kvasný proces trvá déle. Z našeho pohledu při menší intenzitě kvašení dochází k menšímu úniku aromatických látek spolu s oxidem uhličitým. Pak se lépe navazují na vznikající alkohol.
2) Příprava před destilací. Po fermentaci /kvašení/ necháme kvas GOLD delší dobu tzv stát před destilací. V tomto delším časovém období dochází k navázaní aromatických látek na alkohol.

Destilace je stejná dvoustupňová jak u Goldu i Silveru.
3) Doba odvětrání. Po destilaci necháváme pálenku tzv odvětrávat ve speciálním zařízení. Opět u Goldu je to delší časový úsek. Kontakt pálenky a vzduchu působí příznivě na zvýraznění a zakulacení chutě.
4) Procento alkoholu Poslední rozdíl je v lihovitosti - Silver 40% Alc. a GOLD VIP 45% Alc. Celkově na výrobu Goldu je třeba delší čas a je pracnější vyrobit - nicméně pak je GOLD tzv "vymazlenější".