top of page

Jaká je vhodná teplota na konzumaci pálenek?

K nejčastějším dotazům od zákazníků patří dotazy ohledně teploty. Jaká teplota je nejvhodnější ke konzumaci pálenek?

Pokusím se, doufám zajímavě odpovědět. Nejprve začnu krátkým příběhem z mého dospívání. Někdy v mých 18+ jsme s kamarády začali "častěji" pít pálenky. Velkou módou tehdy bylo i kvalitní slivovici dát před konzumací do mrazáku. Takto téměř zmrazená pálenka krásně pomalu vytékala z lahve do skleniček, což se nám moc líbilo. Po vypití skleničky projela krkem jakoby kostka ledu ...tzn celkově nic nebylo cítit, nic nechutnalo ... a my jsme si mysleli, jací jsme borci.

Již nevím, který z našich otců nám řekl, že tato kratochvíle je pouze mrháním kvalitní slivovice. Protože, pokud je jakákoliv pálenka velmi podchlazená, nemá žádnou vůni ani chuť.

Často se taky setkáte s tím, že na návštěvě vytáhne hostitel láhev destilátu z lednice. I tato teplota kolem 8°C je zbytečně nízká.


Je jednoduché pravidlo které říká, že čím je pálena studenější, tím víc ztrácí vůni a chuť.

Podchladit pálenku má snad smysl jen v případě, že je chuťově tzv. nic moc. Pokud je Vám líto ji rovnou vylít, tak podchlazením se nepříjemná chuť částečně zmírní. V žádném případě špatná chuť nevymizí. Jedině, že by jste ji zmrazili, jak jsem psal v příběhu na začátku článku :)

DOPORUČENÍ: degustovat kvalitní pálenku někde kolem 20°C. Já si dám klidně skleničku i teplejší, dejme tomu do 22°C. Při vyšší teplotě se intenzivněji rozvine vůně a následně i chuť pálenky.

Ideální místem pro skladování je komora, kde je tma a stabilní teplota kolem 16° - 18°C.



Není nad to vyzkoušet a porovnat rozdíly v chuti při změně teploty na vlastní chuťové pohárky.

Doporučujeme naše originální pálenky Martenz.

Stačí si vybrat. Aktuálně k první objednávce Degustační sada jako dárek.

Napište jaké máte vy zkušenosti. Děkuji.

Nejnovější příspěvky
Archiv
bottom of page