NAŠE FILOZOFIE
Recept pouze pro členy
MartenzClubu
Recept na pravou českou svíčkovou podle šéfkuchaře pana Šmerdy
S panem Šmerdou jsme přemýšleli, jaký recept Vám připravit. Napadlo nás, že by to mělo být něco tradičně českého a současně známého i ve světové gastronomii. Ze všech nápadů se nejvíce líbilo tradiční i když ne úplně jednoduché jídlo a to je Svíčková na smetaně.
Navíc, pokud si dáte skleničku malinovice Martenz jako apertiv tzn před jídlem a pak po jídle jako digestiv - výborně se k sobě hodí.
Svíčková na smetaně s knedlíkem a brusinkami
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 150 minut
Suroviny:
800g hovězí svíčková maso
60g slanina
250g smetana 33%
100g cibule - nakrájená na jemno
350g zelenina Svíčková pruh - mrazená
50g brusinky
hovězí vývar
sádlo, sůl, pepř, divoké koření, cukr, hořčice, ocet, citron plátek
houskový knedlík
Postup přípravy:
1. Maso hovězí svíčkovou osolíme, opepříme a prošpikujeme slaninou nakrájenou na klínky. Poté na pánvi rozpustíme trochu sádla a maso zprudka po všech stranách opečme.
2. Maso z výpeku vyjmeme a do výpeku dáme zeleninovou směs Svíčková pruh a nakrájenou cibuli. Zeleninu osmahneme do světle hněda. Můžeme přidat trochu cukru - necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme trochu hořčice (malá lžička), trochu octa a vložíme zpět maso.
3. Zalijeme připraveným vývarem a maso dusíme do měkka. Divoké koření můžeme vyvařit nebo dát do sítka.
4. Měkké maso vyjmeme, zeleninu rozmixujeme na omáčku, přidáme smetanu a krátce povaříme. Můžeme přidat zakysanou smetanu.
5. Zmrazené nebo čerstvé brusinky krátce orestujeme s cukrem až pustí šťávu a krátce podusíme.
6. Nakonec maso nakrájíme na plátky a podáváme s knedlíky a brusinkami. Dozdobíme plátkem citrónu.
.... až když jsem recept dopsal dle instrukcí pana Šmerdy, tak jsem si říkal, že jsme mohli vybrat něco jednoduššího :)