top of page
Kuchar_Smerda_JV5_2963 (3).JPG

NAŠE FILOZOFIE

Recept pouze pro  členy
MartenzClubu

Recept na pravou českou svíčkovou podle šéfkuchaře pana Šmerdy

S panem Šmerdou jsme přemýšleli, jaký recept Vám připravit. Napadlo nás, že by to mělo být něco tradičně českého a současně známého i ve světové gastronomii. Ze všech nápadů se nejvíce líbilo tradiční i když ne úplně jednoduché jídlo a to je Svíčková na smetaně.

Navíc, pokud si dáte skleničku malinovice Martenz jako apertiv tzn před jídlem a pak po jídle jako digestiv - výborně se k sobě hodí.

Svíčková na smetaně s knedlíkem a brusinkami 

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 150 minut

Suroviny: 

800g hovězí svíčková maso

60g slanina

250g smetana 33%

100g cibule - nakrájená na jemno

350g zelenina Svíčková pruh - mrazená

50g brusinky

hovězí vývar

sádlo, sůl, pepř, divoké koření, cukr, hořčice, ocet, citron plátek

houskový knedlík

13_59_svickova_knedlik_brusinky.JPG

Postup přípravy:

1. Maso hovězí svíčkovou osolíme, opepříme a prošpikujeme slaninou nakrájenou na klínky. Poté na pánvi rozpustíme trochu sádla a maso zprudka po všech stranách opečme.

2. Maso z výpeku vyjmeme a do výpeku dáme zeleninovou směs Svíčková pruh a nakrájenou cibuli. Zeleninu osmahneme do světle hněda. Můžeme přidat trochu cukru - necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme trochu hořčice (malá lžička), trochu octa a vložíme zpět maso.

3. Zalijeme připraveným vývarem a maso dusíme do měkka. Divoké koření můžeme vyvařit nebo dát do sítka.

4. Měkké maso vyjmeme, zeleninu rozmixujeme na omáčku, přidáme smetanu a krátce povaříme. Můžeme přidat zakysanou smetanu.

5. Zmrazené nebo čerstvé brusinky krátce orestujeme s cukrem až pustí šťávu a krátce podusíme. 

6. Nakonec maso nakrájíme na plátky a podáváme s knedlíky a brusinkami. Dozdobíme plátkem citrónu.

.... až když jsem recept dopsal dle instrukcí pana Šmerdy, tak jsem si říkal, že jsme mohli vybrat něco jednoduššího :)

bottom of page