top of page
Maliny_sad_shutterstock_1791956990.jpg

NAŠE FILOZOFIE

ORIGINAL PRODUKT.png

Co znamená Original pálenka

Je to věc, která je mnoha milovníkům pálenek nejasná. Ovocné destiláty se dělí na original kvasné pálenky a na ovocné průtahové destiláty /maceráty - geisty/. Zkusíme vysvětlit podrobněji rozdíly.

Pravá Original pálenka

je náročná na výrobu. Je vyrobena pouze z čerstvého ovoce – alkohol vzniká kvašením ovocných cukrů z ovoce. Na výrobu pravé pálenky je pak třeba velké množství ovoce. Například u naší Malinovice GOLD VIP 45 % je to cca 7 kg /dle aktuální cukernatosti malin/. Výroba pravé ovocné pálenky je náročná, ale výsledek stojí za to. Pouze tímto způsobem vyrábíme všechny pálenky Martenz. 

Ovocný macerát - Geist

Za to ovocné maceráty, někdy nazývané geisty, jsou levnější a podstatně jednodušší na výrobu. /i když některé jsou cenově pro zákazníky srovnatelné s original pálenkami/ Levnější na výrobu jsou z toho důvodu, že alkohol tvoří jemný líh vyrobený např. z obilí nikoliv z ovoce. V tomto lihu je menší množství ovoce /např. švestek, malin/ louhováno „macerováno“ po nějakou dobu. Následně se macerát destiluje tzv. průtahová destilace. Maceráty lze poznat podle textu na etiketě lahve, kde musí být uvedeno, že se jedná o "průtahový destilát" nebo-li "Geist", rovněž složení výrobku je delší a musí obsahovat například velejemný jemný líh. Tento druh malinovice nevyrábíme.

Jaký je rozdíl z pohledu vůně a chuti?

Chutě obou výrobků jsou velmi odlišné. Myslíme, že každý znalec pálenek pozná rozdíly ve vůni a chuti. U pravé pálenky pocítíte nádhernou komplexní vůni i chuť po ovoci, z kterého je vyrobena, tedy například malin. Pálenka tvoří jeden celek. U macerátu vnímáte ve vůni i chuti líh a ovoce, které se tak nějak vzájemně míchají, ale ve finále se nespojí. Při degustaci obou druhů - tedy pravé pálenky a macerátu, lze dobře vnímat tyto rozdíly.

bottom of page