Jak pro Vás malinovici vyrábíme 1.díl maliny

Malinovice MARTENZ je vyrobená pouze z malin. Proto maximálně záleží na jejich kvalitě.

Pěstování kvalitních malin, ač se to nezdá, není úplně jednoduché. Maliník je náročný na půdu /středně těžká/, která musí být bohatá na organické živiny. Umístění maliníku je ideální na slunném /ne větrném/ místě s orientací řádků od severu na jih. A pak je maliník poměrně náročný na vodu. Proto v dnešních podmínkách již nelze jinak, než používat umělé zavlažování.

Pokud se vše udělá dobře a poctivě, vrátí se vše v šťavnatých a chuťově aromatických malinách.

Sběr malin pro letošní malinovici probíhal během krásného léta v červenci 2018.

Maliny se sbírají po dobu 3. týdnů, jak průběžně dozrávají. Samozřejmě ručně. Není dobré sbírat nezralé to je jasné, ale ani přezrálé.

Zajímavost malin: Pokud malina přezraje mění svou chuť a degraduje.

Cukernatost letošních malin byla skvělá - měřená refraktometrem byla cukernatost 14 stupňů Brixu. Což je o stupeň více než v roce 2017.

Pro zajímavost: podobnou cukernatost jako maliny mají meruňky - 16 stupňů Brixu. A např. švestky mají 22 až 30 stupňů Brixu.

Další důležitou věcí při sběru malin je rychlost převozu ke zpracování.

V příštích části této minisérie popíši v krátkosti proces fermentace /kvašení/ malin, který je taktéž velmi důležitý.

Již nyní lze objednat malinovici z malin roku 2018.

AKTUÁLNÍ NABÍDKA ZDE

S přátelským pozdravem

Zdeněk Jurášek - autor kolekce malinovice

Nejnovější příspěvky
Archiv