Jak poznat tu nejlepší pálenku?
Máte rádi pálenky? Pokud ano ...často nastává otázka, jak rozpoznat kvalitu pálenky, kterou kupujete nebo jste dostali jako dárek? Na to se pokusím odpovědět v tomto krátkém článku.
V zásadě je to stejné jako s kterýmkoliv jiným druhem alkoholu. Vždy se vyrábí v několika kvalitativních úrovních. Tak například RUM - od Tuzemáku, který vlastně rum není /není vyroben z cukrové třtiny/ přes průmyslové rumy, které jsou doslazovány a dobarvovány až po velmi kvalitní rumy, které zrály v sudech několik let.
Ale nyní k pálenkám, které jsou pro Evropu tolik typické a jejich výroba má dlouholetou tradici. Obecně se dají pálenky rozdělit do tří skupin:
Tradiční ovocná pálenka…
je vyráběna výhradně z ovoce. A to kvašením (fermentací) zralého výběrového ovoce např švestek. Kvašením cukrů obsažených ovoci vzniká alkohol, který je pak oddělený destilací v palírně. Tato forma pálenek má nejčistší formu a je vyrobená pouze z ovoce. Jejich výroba je náročná, ale výsledek stojí za to. Pocítíte nádhernou vůně i chuť po ovoci z kterého je vyrobena. Výroba ovocných pálenek má dlouholetou tradici na Moravě v Čechách i Slovensku a můžeme být na ni hrdi. Ovocné pálenky jsou ze všech druhů pálenek nejdražší, a to z důvodu náročnosti na množství ovoce a složitější výrobě.
Macerát...
je vyráběn louhováním (macerací) ovoce v chuťově neutrálním alkoholu. Alkohol “rozpustí” chuťové a aromatické látky z ovoce, které se do něj uvolní a naváže je na sebe. Následně se macerát destiluje - průtahová destilace. Macerace se používá u ovoce, které obsahuje menší množství cukru. Jsou to především bobuloviny a drobné ovoce jako borůvky, ostružiny, rybíz atd. Tento způsob výroby alkoholických nápojů je jednodušší než výroba tradiční ovocné pálenky. Jednoduše řečeno na výrobu macerátu je použito méně ovoce oproti tradiční ovocné pálence, proto je zpravidla levnější.
Lihovina…. jde v zásadě o průmyslově vyrobený líh
např z brambor. Ten je ochucen umělými aromaty,
případně minimálním množstvím ovocné pálenky.
Může být přidán cukr nebo barvivo. Často se tváří
jako ovocná pálenka i když ovoce vůbec neobsahuje
nebo jen minimum. Patří k nejlevnějšímu “tvrdému”
alkoholu na trhu - zpravidla jeho cena je 150,- Kč
a méně za 0,5l
Jak snadno poznat jakou pálenku
kupujete nebo ochutnáváte?
Samozřejmě znalec pozná jednoduše podle vůně a
chuti o jaký druh pálenky se jedná. Výrazně se liší
mezi sebou. Pokud si nejste jistí, tak bezpečný způsob
jak rozpoznat je přečíst si složení na zadní etiketě lahve.
- Ovocné pálenky mají jednoduché složení např: švestkový destilát
- samotný název na přední etiketě je SLIVOVICE, MERUŇKOVICE, MALINOVICE, …. - ono “OVICE” na konci.
- Maceráty již mají složení delší např: jemný líh, destilát, cukr, aroma
- jejich název již by měl být na etiketě např Zralá ŠVESTKA nebo Pálenka ze Švestek, ale už ne SLIVOVICE.
- Lihovina:
má složení: líh, destilát (2%), cukr, aroma. Tady je název např. ŠVESTKA
A nyní již je to na Vás pro jaký druh pálenky se rozhodnete. My budeme rádi pokud se rozhodnete pro tradiční, poctivou, ovocnou pálenku.
... protože právě takovou pálenku vyrábíme - Malinovici Martenz
První část kolekce ročníku sklizně 2018 je vyprodána. Nyní si můžete prohlédnout lahve z druhé podzimní sklizně.